گريتينگ چيست ؟
گريتينگ شبكه اي فلزي است كه مي تواند بر روي دو تكيه گاه قرار گرفته و وزني را بر روي خود تحمل نمايد .در ساختمانهاي عمومي و مسكوني كف هر طبقه از سيمان آجر سفال و يا كاشي تشكيل شده است ولي در صنايع و ساختمانهايي كه تجهيزات و وسايل صنعتي وجود دارد نمي توان از اين گون سقف ها و يا كف سازي ها استفاده كرد چرا كه تجهيزات در طبقات مختلف به هم مرتبط هستند و بيشتر تجهيزات نفت و گازي به قدري حجيم و بزرگ هستند كه در چند طبق جاي مي گيرند .
براي رفع اين مشكل از گريتينگ استفاده مي كنند و خواص زير را مي توان براي آن برشمرد :
1- سبكتر بودن نسبت به آجر و سيمان و مصالح عمومي
2- ضد لغزندگي
3- بدون نياز به نظافت و شستشو
4- عبور هوا و گازهاي متصاعد شده در هر طبقه ( آزادي جريان هوا)
5- عبور نور كه باعث صرفه جويي در مصرف برق مي گردد
6- با طراحي مناسب بسيار مقاوم تر و بصرفه تر از مصالح ساختماني در تحمل و استفاده به عنوان پل عبور افراد و يا ماشين هاي سبك و سنگين
گريتينگ ساخته شده است از تسمه كه دو سر آن با حداقل نشيمنگاه 5 سانتي متر بر روي ساپورت يا تكيه گاه قرار گرفته است و در طول مسير مي توان عمود بر تسمه هاي اصلي از تسمه هم سايز يا تسمه اي با نصف اندازه اصلي و يا ميلگرد استفاده نمود .
به اين صورت گريتينگ ها از نظر ساختار به چهار نوع تقسيم مي شوند :
1- تسمه در تسمه
2- تسمه در نيم تسمه
3 - تسمه در ميلگرد
4 تسمه در چهار پهلو
گريتينگ ها اكثرا با روشهاي دستي ساخته مي شوند بدين معنا كه تسمه سايز شده پانچ مي گردد و بر روي فيكسچر با جوش كاري گاز بي اثر co2 جوشكاري مي گردد و يا در مواردي از جوش القايي استفاده مي گردد كه به اين روش گريتينگ الكتروفورج مي گويند . در اين روش تسمه پانچ نمي شود بلكه با فشار و جريان الكتريكي آمپر بالا چهارپهلو در تسمه فرو رفته و همزمان جوش القايي ايجاد مي گردد .
پس گريتينگ ها با توجه به نوع فرآيند ساخت به دو نوع تقسيم مي گردند :
1- گريتينگ دستي
2- گريتينگ الكتروفورج ( القايي)
با توجه به جنس مواد به كار رفته در ساخت گريتينگ دسته بندي زير را مي توان در نظر گرفت :
1- گريتينگ فولادي ( آهني)
2- گريتينگ استنلس استيل ( آهن ضد زنگ)
3- گريتينگ كامپوزيتي يا فايبرگلاس ( الياف سيليكوني و رزينهاي آلي)
4 - گريتينگ آلومينيومي
بار گذاري گريتينگ :
گفتيم گريتينگ را براي تحمل وزن به كار مي بريم و با توجه به نوع بار اعمالي مي توانيم دو نوع بار متمركز و گسترده را در نظر بگيريم :
بار متمركز : نيرو در وسط گريتينگ اعمال مي گردد ( يك شي ده سانتي را بر روي گريتينگ و به اندازه عرض گريتينگ با اعمار فشار در نظر بگيريد)
بار گسترده :
اعمال نيرو بر روي تمامي سطح گريتينگ
محاسبات مربوط به تحمل نيرو با توجه به عوامل تاثير گذار زير قابل محاسبه است :
1- ضخامت تسمه باربر ( تسمه اي كه دو سر آن بر روي تكيه گاه قرار دارد)
2- عرض تسمه باربر ( كه همان ارتفاع گريتينگ است)
3- فاصله قرار گرفتن تسمه هاي باربر از يكديگر ( مركز تا مركز تسمه ها)
4- طول تسمه بابر يا همان دهانه بار گذاري
براي محاسبه بار گذاري گريتينگ مي توان به استاندارد MBG 531 و MBG 532 مراجعه كرد و بر اساس آيتمهاي بالا و با توجه به جداول موجود در استاندارد ميزان تحمل بار هر گريتينگ را دريافت كرد .
شركت مشبك سازان آريا با توجه به فرمولهاي محاسباتي در اين زمينه نرم افزار بسيار ساده اي را براي محاسبه وزن و ميزان تحمل بار گريتينگ طراحي نموده است كه به صورت رايگان مي توانيد از قسمتدانلود فايل دريافت نماييد .
جوشكاري گريتينگ :
جوشكاري گريتينگ اصولا بايد به نحوي باشد كه صلب بودن گريتينگ حفظ شود بدين معنا كه تسمه كج و مووج نشوند ، ميلگرد ها از جاي خود جدانشوند و فريم به تسمه جوش شده باشد كه بتوان يكپارچگي گريتينگ را حفظ كرد .
استاندارد ANSI/NAAMM MBG 533-09 توضيحاتي كامل و گويا را در اين خصوص بيان مي كند جهت دانلود رايگان استاندارد مذكور به قسمت دانلود فايل مراجعه نماييد .
طراحي گريتينگ :
طراحي گريتينگ يكي از اصولي ترين و مهم ترين مراحل ساخت گريتينگ مي باشد چرا كه با يك طراحي نا مناسب گريتينگ به سرعت دچار آسيب شده و خراب مي گردد به نحوي كه استفاده از آن داراي ايمني لازم نخواهد بود براي طراحي استاندارد ANSI/NAAMM MBG 534 پيشنهاد مي گردد اين استاندارد را به صورت رايگان از قسمت دانلود فايل دريافت نماييد .
بست گريتينگ :
جهت ثايت نگه داشتن گريتينگ بر روي سازه يا ساپورت مي توان از كلمپ يا بست گريتينگ استفاده نمود و مهمترين عامل در انتخاب يك بست مناسب پوشش گالوانيزه بست و محدوده پوشش دهي مشبندي گريتينگ مي باشد .